Як перетворити уроки англійської з обов'язку в задоволення?

 


Навіщо все-таки вчити мову

У кожного, хто добре володіє іноземною мовою, є подібна історія. Знання не «складаються» в голову без зусиль і мотивації, а мотивація пов'язана з нашими інтересами і потребами.

- Навіщо мені англійська, мам?
- Нууу, зможеш знайти кращу роботу.

Подібні відповіді породжують опір або нові питання, тому що якщо мотивація в них і присутній, то належить не дитині. Більшість школярів в кращому випадку вважають, що іноземну мову потрібен їм «для тестів». Їх чекають з відчуттям безвиході і по завершенні благополучно забувають вивчене, бо не знають, для чого ці знання потрібні в реальному, повсякденному житті.
Щоб допомогти дитині знайти його власну мотивацію, спробуйте сформувати у нього особисті зв'язки з мовою. Такі, які дозволять перетворити домашнє завдання з граматики в захоплююче проведення часу, за яким стоїть щось більше, ніж просто відмітка в щоденнику.

1. Вивчайте культуру країни онлайн

Знайдіть ресурси, які зможуть, відповідно до віку і інтересів, показати дитині широку картину світу, різноманітність культур і існуючих перспектив. Коли в школі будуть пояснювати, що в іншій частині світу роблять звичні речі зовсім інакше, діти не будуть морщити носи або іронічно піднімати брови. Коли погляди на світ ширше, діти відкриті до толерантності. Їм буде набагато простіше зрозуміти, що «how are you?» - елемент ввічливості, а не довірчої бесіди.
Додаткові знання не тільки «оживляють» звичну лексику з граматикою, наділяючи їх новим змістом, а й сприяють кращому розумінню та повазі власних традицій і культури.
Збірник унікальних історій і розповідей тридцятьма мовами світу ,
Сайт-підбірка кращих дитячих сайтів різних типів і на різні теми : грайте в шахи, вивчайте мистецтво, мови, читайте новини або тільки вчитеся читати, займайтеся математикою,
Сайт журналу для школярів про навколишній світ , розрахований на молодший і середній шкільний вік. Доступні онлайн-версії статей та друкований номер, є цикл про різні країни, всі статті доповнені цікавими ілюстраціями.

2. Використовуйте автентичні матеріали

Автентичні матеріали - то, що носії мови бачать і чують у повсякденному житті: вивіски, реклама по радіо, меню, флаєри. На відміну від підручників, флаєр не вчить англійської, вони створені для англомовних аудиторії. Коли ви слухаєте новини, спікери не заважають себе зайвими паузами або чітким промовлянням кожного слова.
Додаючи до навчальних автентичні матеріали, ви показуєте дітям, як мова може бути використаний в повсякденному житті. Це допомагає вийти за межі класу і ширше поглянути на власні знання.
Автентичні матеріали також постійно будуть нагадувати дитині про існування іншої культури: що десь живуть люди, широко використовують мову, який, можливо (поки що!), Дається йому важко.
Підійдуть фільми і книги мовою оригіналу, онлайн-версії газетних статей, мультфільми і комікси.

3. Вивчайте пісні

Більшість ваших знайомих на питання «яка буква в англійському алфавіті слід за Q?» почнуть прокручувати в голові дитячу пісеньку про алфавіт. Пісні - прекрасний інструмент для запам'ятовування будь-якої інформації. Ми не вчимо тексти пісень, ми їх просто співаємо: мелодія і рима допомагають запам'ятати текст без зайвих зусиль. Крім того, пісні - теж ключ до вивчення культури, можна чути особливості буквально між рядків.

Розучування пісень дає дитині можливість відпочити від підручників, продовжуючи активно взаємодіяти з іноземною мовою. Додавайте до слів руху, щоб краще закріпити їх в пам'яті. Пісні для вивчення різних мов можна знайти тут .


4. Читайте рецепти

Відправляйтеся спробувати кухню цікавить країни в найближчі вихідні, а потім відкрийте рецепти на мові оригіналу: Tasty , Jamie Oliver , Thug Kitchen . Читайте коментарі користувачів, які вже їх спробували: тут і цікаві слова для вираження захоплення і розчарування, і поради, як зробити блюдо смачніше. Почніть з списку інгредієнтів, розгляньте картинки, уважно прочитайте план приготування, а потім виконуйте його, повторюючи прочитані фрази.

5. Познайомте дітей з носіями мови

Для дитини немає нічого більш вражаючого, ніж говорить про свою культуру іноземець. Спілкування з носієм мови, що вивчається має «гало-ефект»  - варіант когнітивного спотворення, коли перше враження або знання хоча б одного позитивного якості у людини змушує думати, що він володіє і всіма іншими позитивними якостями. Що б не говорив іноземець, у дітей це викликає довіру і поглинає увагу. Спілкування з носіями мови може стати найважливішим освітнім досвідом для дитини.

Попросіть іноземця розповісти дитині про те, що не прочитаєш в підручнику. Які існують традиції в його країні і які були в його родині? Що може засмутити або образити представника його культури? Яку їжу і о котрій годині їдять на вечерю? Яка там зима? Чи правда, що всі живуть у власних будинках і не ходять пішки?

На додаток можна займатися безпосередньо мовою. Навіть якщо в школі на уроках п'ятірка, мова - прикладної предмет, в якому безліч нюансів. Взяти хоча б «лінгвістичні трюки»: короткі способи сказати що-небудь, варіації граматичних правил, яких дотримуються носії в розмовній мові. Це допоможе дітям зрозуміти, що мова - щось живе, дихає, далеко виходить за межі шкільного підручника.
Найпростіше - знайти викладача-носія по Skype або зареєструватися на платформі начебто LingoGlobe або Uniglo (для старшого шкільного віку), де можна також отримати доступ до форуму і спілкуватися на різні теми. У Москві є численні розмовні клуби для будь-якого віку, творчі заняття, спорт на іноземній мові, лекції в бібліотеках та університетах, майстер-класи в сімейних просторах і мовних школах. Досить вбити в пошуку в фейсбуці або на TimePad словосполучення «з носієм мови».

Якщо ви з дитиною вчіть англійську і шукаєте не просто носія англійської мови, але кваліфікованого викладача, робота якого супроводжується видимими результатами, вам сподобається співпрацювати з мовною школою Everyday English . Крім класичних мовних курсів, у нас є шкільні табори, спорт англійською мовою, групи вихідного дня, розмовні клуби. Потрапляючи в наш мовний центр, ви спостерігаєте культурне різноманіття. Компанія Everyday English створена для розширення мовних кордонів і доступного вивчення англійської в правильній сприятливій атмосфері.

Коментарі

Популярні публікації